Bygde egen dyrehenger med plater fra Bergerud Gård

Tor Bruland og Helen Hellestveit driver Hellestveit Gård i Øystese langs Hardangerfjorden. Blant annet ved hjelp av plater fra Bergerud Gård, har Tor bygget sin egen dyrehenger han selv kan bruke til å frakte sine 250 sauer og lam opp og ned fra beite.

- Jeg bygde hengeren for å kunne være selvstendig slik at vi kan transportere dyra når vi selv trenger det. Med den lille hengeren vi hadde før, ble det mange turer opp og ned, og vi måtte ofte låne en ekstra fra naboene, forteller Bruland.

Dyrehengeren er en tidligere rundballehenger fra Palms. Alt av reisverk og dører har Bruland, som er utdannet mekaniker, bygget selv. Baklemmen er en Z-lift, og på hydraulikkstyringen har han brukt en duplostag med en enkel ventilblokk. Veggene er forsterkede PP-plater fra Bergerud Gård.

- Ved leie av dyrebil måtte vi ta alle sauer og lam i ett lass, rundt 250 dyr. Men det blir en litt for stor flokk å gå med i terrenget vi går i. Med den selvbygde hengeren kan jeg ta 130 dyr, og slipper unna med to turer, forteller Bruland.

Gode erfaringer med plastplater fra Bergerud Gård

Bruland valgte forsterkede PP-plater til den nye hengeren, etter svært gode erfaringer med samme plater i fjøset.

- Vi bygde fjøset for fire år siden, og jeg ville ikke ha treverk. Jeg ønsket meg vedlikeholdsfrie materialer som var lyse og lette å rengjøre.

Valget falt på grå PE-plater på nederste halvdelen av veggen, og antikkhvite PP-plater på øvre delen.

- Jeg er kjempefornøyd! De er veldig robuste og solide, og ble prikken over i'en på hele prosjektet. At veggene er både grå og hvite, skapte en fin innramming av hele fjøset, sier Bruland og fortsetter:

- Det er så lyst og trivelig i fjøset nå, og vi bruker bare høytrykkspyler for å vaske. Det er kjempeenkelt på alle mulige måter.

Bruland var så fornøyd med platene fra fjøset, at han valgte de samme til dyrehengeren.

- Den trenger ikke tåle så mye belastning når jeg frakter sau, selv om det er mange kilo. Men jeg har ingen betenkeligheter med å kjøre storfe i den, forteller han.

Veggene i fjøset ser fortsatt ut som nye

- Jeg har bygget mye forskjellig opp gjennom tiden, og kjøpt vannfaste kryssfinèrplater som skal være gode. Men de råtner likevel etter ti år. Om de nye platene ikke er evigvarende, så er det i hvert fall ikke langt unna! Fjøset har stått i fire sesonger, og man ser ikke forskjell på dem i dag. De ser fortsatt ut som nye. Flere naboer har vært innom og kikka, og de har valgt plastplater de også, sier Bruland.

Tor Bruland fra Hellestveit Gård er fornøyd med både platene og kundeservicen.

- Jeg både er, og har vært veldig fornøyd med Bergerud Gård. Jeg har fått akkurat det jeg har spurt om, når jeg har spurt om det.

Se vide av dyrehengeren her