Plastplater til vegger og tak i mikroslakteri

Lars Bjarte Myren og kona driver Høgaunet gård i Levanger. De er fortsatt i oppstartsfasen og driver med bærekraftig og miljøvennlig kaninproduksjon. Til sommeren flytter også 600 høner inn på gården. 

Dyrevelferd står sentralt, og hvert areal på gården skal utnyttes. De ønsker å gjøre som mye som mulig selv, og på gården finner du alt fra åker til kjøledisk og et mikroslakteri. 

Det var i forbindelse med bygging av slakteriet at Lars Bjarte Myren kom over plastplatene til Bergerud Gård. 

– Jeg visste ikke om noen som hadde bygget og fått godkjent et mikroslakteri før, så jeg lette høyt og lavt på nettet. Til slutt kom jeg over Bergerud Gård og bestemte meg for å prøve ut plastplatene, forteller Myren. 

Platene har han brukt til å kle vegger og tak i det 50 kvadratmeter store mikroslakteriet. 

Plastplater på slakterivegg

Foto: Sondre Innvær, Skarp Foto

«Det skal være enkelt å gjøre det riktig»

– Vi har hatt veldig mye fokus på noe en ansatt fra Mattilsynet sa på sitt første besøk hos oss; «Det skal være enkelt å gjøre det riktig». Det har vi hatt med oss hele veien, og fra start tegnet vi opp slik at flyten skulle bli god, forteller han. 

Mattilsynet krever materialer som er enkle å vaske og holde rene, og plastplatene fra Bergerud Gård oppfyller formålet. 

– Vi ble godkjent av Mattilsynet i juni 2019, og platene fungerer veldig godt. De er enkle å rengjøre og står seg fint. Det ser også pent ut i slakteriet, forteller Myren.

Enkelt å bygge

– I tillegg til å være enkle å rengjøre, er det beste med platene at de er så enkle å bygge. Jeg snekret sammen alt selv, og er ingen tømrer for å si det sånn. Det var veldig enkelt å få opp, og materialene er veldig tilgivende selv om du gjør noen feil.

Så enkelt var det at Myren har lekt seg med flere prosjekter med plater som ble til overs.

– Jeg har brukt de som skillevegger til kaninbingene, og det funka veldig bra. Jeg har også bygget en verpekasse til 15 høner vi fikk i fjor. Så når vi får 600 nye høner skal jeg bygge enda fler. Og når kaninene skal få nye bur skal jeg bruke plastplatene som vegger, sier han.

I tillegg til god hygiene og enkel rengjøring, er det flere fordeler med å bruke plastplater til bur og binger.

– Ved å bruke plastplatene slipper vi problematikken med midd som kan gjemme seg i porer og sprekker dersom vi hadde brukt andre materialer, forteller han.

Høgaunet gård anbefaler plastplater til andre småskala slakterier

Høgaunet gård er blitt plukket opp av et av kompetansenettverk for mat, og gjennom dem kommer det stadig folk innom på besøk for å se hvordan de har bygget mikroslakteriet.

– Andre som skal bygge slakteri i mindre skala kommer på besøk til oss, og da sender vi alltid med en innkjøpsliste over hvilke materialer vi har brukt og hvor de er kjøpt. Der står Bergerud Gård også. Det er veldig god kvalitet for prisen, avslutter han.

Foto: Sondre Innvær, Skarp Foto